Sörfőzés

Szeretnénk bemutatni a sörfőzés lépéseit, avagy hogyan készítjük a kézműves söreinket.

A sör összetevői: víz, maláta, komló, élesztő

1. Maláta (pótanyagok) őrlése: a sörlé előállításának legfontosabb követelménye, hogy a malátából az értékes alkotórészeket maximális mennyiségben és elsőrendű minőségben kioldódjanak.

2. Cefrézés: sörfőzéskor a cefrézés célja maximális mennyiségű és elsőrendű minőségű extrakt kinyerése malátából. Célja, hogy a maláta oldható anyagait kioldja, és ami fontosabb, az oldhatatlan anyagokból annyit, amennyit lehetséges, enzimek segítségével lebontson, oldatóvá tegyen.

3. Cefre szűrése: a kész cefréből az oldott anyagokat tartalmazó sörlének az oldhatatlan törkölytől szűréssel való elválasztása a szűrés célja.

4. Máslás: a színlé lefolyása után a törkölyben visszamaradt extraktot megfelelő hőfokú vízzel kimossuk. Ezt a műveletet nevezzük máslásnak.

5. Komlóforralás: a komlóforralás tulajdonképpen a sörlé besűrítése, összetételének állandósítása, a komló hatóanyagainak oldhatóvá tétele és kioldása, a malátával és komlóval belekerült mikroorganizmusok és a sörlében jelenlévő enzimek elpusztítása, illat, íz és a színanyagok képzése.

6. Komlószűrés: a komlóforralás befejeztével a sörlevet meg kell szűrni. A komlótörköly és forróseprő elválasztás legjobb megoldása az örvénykád. A sörlevet tangenciálisan bevezetik az örvénykádba úgy, hogy az egész folyadékmennyiség forgó mozgásban legyen. Az enyhén kúpos fenéken kiülepszik a forróseprő és a komlótörköly.

7. Sörlé lehűtése, átfejtés: az ülepedés befejeztével hőcserélő berendezésen keresztül kerül átfejtésre a forró sörlé a hűtőkamrában lévő erjesztőtartályba. Itt megy végbe az erjesztés, majd a hűtés 2-3°C-ig. Ezt követi a szűrés a Kárpi Világos sörünknél.

8. Hordótöltés, palackozás: söreinket 30 illetve 50 literes KEG hordóban, illetve 1,5 literes PET palackos kiszerelésben szállítjuk, értékesítjük.